Sposób przygotowania:
Ruchanki czyli najsmaczniejsze racuszki
W kubku przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, letniego mleka i łyżki mąki. Całość wymieszaj i zostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, sól oraz cukier waniliowy. Dodaj lekko roztrzepane widelcem jajka i cały zaczyn. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, a następnie ciasto dobrze wybij (wyrób). Im lepiej ciasto zostanie wybite, tym racuchy będą pulchniejsze. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Za każdym razem łyżkę zanurzaj w szklance z wodą, dzięki temu ciasto ładnie będzie odchodziło od łyżki. Po nałożeniu porcji ciasta na racuszku ułóż owoce. Smaż na malutkim ogniu (aby racuszki dobrze się upiekły w środku) po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Usmażone racuchy przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem racuszki posyp cukrem pudrem. Możesz również dodatkowo posypać owocami lub polać owocowym sosem.