Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Ruchanki czyli najsmaczniejsze racuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ruchanki to nic innego jak słodkie drożdżowe racuchy pochodzące z kuchni kaszubskiej. Najsmaczniejsze są z owocami i posypane cukrem pudrem. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Ciekawą opcją jest przygotowanie mini placuszków z owocami.

Ruchanki czyli najsmaczniejsze racuszki

Składniki:

Ruchanki czyli najsmaczniejsze racuszki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 25 g świeżych drożdży;
  • 1 szklanka letniego mleka;
  • 2 jajka;
  • mieszanka owocowa HORTEX;
  • olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania.

 

 

Sposób przygotowania:

Ruchanki czyli najsmaczniejsze racuszki
W kubku przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, letniego mleka i łyżki mąki. Całość wymieszaj i zostaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, sól oraz cukier waniliowy. Dodaj lekko roztrzepane widelcem jajka i cały zaczyn. Wymieszaj całość dużą drewnianą łyżką, a następnie ciasto dobrze wybij (wyrób). Im lepiej ciasto zostanie wybite, tym racuchy będą pulchniejsze. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Za każdym razem łyżkę zanurzaj w szklance z wodą, dzięki temu ciasto ładnie będzie odchodziło od łyżki. Po nałożeniu porcji ciasta na racuszku ułóż owoce. Smaż na malutkim ogniu (aby racuszki dobrze się upiekły w środku) po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Usmażone racuchy przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem racuszki posyp cukrem pudrem. Możesz również dodatkowo posypać owocami lub polać owocowym sosem.

Tagi:

jajko jajka