BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Śmietankowo - czekoladowy torcik na 83 urodziny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny torcik o smaku śmietany i czekolady.Torcik zrobiony na 83 urodziny dziadka mojej synowej. Wszystkim bardzo smakował.

Śmietankowo - czekoladowy torcik na 83 urodziny

Składniki:

Śmietankowo - czekoladowy torcik na 83 urodziny

 

  • biszkopt:
  • jajka 7 szt,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
  • mąka tortowa 1,5 szkl,
  • cukier 1 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

 

  • Krem śmietankowy;
  • śmietana 30 % 800 ml,
  • fix do śmietany 3 op,
  • cukier puder 3 łyżki,

 

  • krem czekoladowy;
  • czekolada gorzka 200 g,
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • czekolada mleczna 200 g,
  • śnieżka śmietanka 2 op,
  • dżem z owoców leśnych 1 słoik,
  • orzechy rozdrobnione do obłożenia tortu około 2 szkl,
  • Gotowy krem śmietankowy 1 op,
  • herbata owocowa do nasączenia biszkoptu,
  • ozdoby, dekoracja

Sposób przygotowania:

Śmietankowo - czekoladowy torcik na 83 urodziny
Biszkopt do tego tortu zrobiłam według tego przepisu ;

oto link;https://gotujmy.pl/tort-smietankowo-czekoladowy,przepisy-tort-smietankowy-przepis,260190.html

Krem śmietankowy;

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem,a pod koniec ubijania śmietan fixy.

Krem czekoladowy;

Kremówkę 30 % podgrzać , dodając połamane deserowe czekolady. cały czas mieszając aż czekolada sie rozpuści.

Następnie masę włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia do masy czekoladowej wsypać śmietanki Śnieżki i dokładnie zmiksować do uzyskania pysznego kremu.

Składanie tortu zaczynamy od nasączenia biszkoptu.

Każdy blat nasączyć ugotowaną,schłodzoną herbatą.

Następnie spód biszkoptu czyli pierwszy blat posmarować dżemem, nałożyć masę śmietankową , nałożyć następny nasączony schłodzoną herbatą blat,nałożyć czekoladowy krem.

Nałożyć trzeci ostatni blat.

Cały tort posmarować gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu. 

Boki tortu obłożyć orzechami rozdrobnionymi wałkiem do ciasta.

Górę tortu ozdobić ozdobami z masy cukrowej , różyczkami , listkami oraz ubitą śmietaną i koralikami. 

Tort schłodzić przynajmniej 3 -4 godziny w lodówce a najlepiej całą noc.