BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1094]

Tort na 79 urodziny Dziadka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik zrobiłam na kolejne urodziny dziadka, Dziadek był pod wielkim wrażeniem jak zobaczył tort i mocno ucieszony.

Tort na 79 urodziny Dziadka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort na 79 urodziny Dziadka

 

  • Biszkopt ;
  • jajka 7 szt,
  • mąka tortowa 1,5 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
  • cukier 1,5 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 łyzeczki,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • soda oczyszczona 1/2 łyzeczki,
  • sól szczypta,
  • Krem:
  • śmietana 30 % 800 ml
  • serek mascarpone 400 g,
  • fix do śmietany 3 op,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • dżem wiśniowy 1 słoik,
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik,
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka,
  • Krem: 1 op. waniliowy,
  • orzechy włoskie do obsypania boku tortu
  • róże do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort na 79 urodziny Dziadka
Sposób wykonania biszkoptu; Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.

Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie połączyć z masą białkową.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm pieczemy 40 - 50 min , ( do suchego patyczka )w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.

Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.

2. Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń,

3. Krem śmietankowo -serowy ; Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników.

4. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu.

5. Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę.

6.Orzechy włoskie mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy wałkiem.

7. Składanie tortu; Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, nakładamy kremu śmietankowo - serowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem brzoskwiniowym nakładamy resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy, równamy.

Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy potartymi orzechami włoskimi, dekorujemy różyczkami i ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -serowego.

Dekorujemy według swojego uznania.
Tort na 79 urodziny.Dla dziadka.
Torcik przygotowany do dekorowania i ozdobienia.

Tagi:

urodziny tort