Sposób przygotowania:
Tort na 79 urodziny Dziadka
Sposób wykonania biszkoptu; Białka ubijamy na sztywną masę z szczyptą soli, dodając na przemian żółtka i cukier + cukier waniliowy.
Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie połączyć z masą białkową.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm pieczemy 40 - 50 min , ( do suchego patyczka )w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2. Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń,
3. Krem śmietankowo -serowy ; Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników.
4. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu.
5. Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę.
6.Orzechy włoskie mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy wałkiem.
7. Składanie tortu; Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, nakładamy kremu śmietankowo - serowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem brzoskwiniowym nakładamy resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy, równamy.
Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy potartymi orzechami włoskimi, dekorujemy różyczkami i ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -serowego.
Dekorujemy według swojego uznania.
Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie połączyć z masą białkową.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm pieczemy 40 - 50 min , ( do suchego patyczka )w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt opuszczamy na podłogę z wysokości 40 cm wtedy biszkopt nam nie opadnie, wkładamy z powrotem do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach pieca.
Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty.
2. Każdy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń,
3. Krem śmietankowo -serowy ; Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy porcjami do ubitej na sztywno śmietany krótko miksując do połączenia sie składników.
4. Krem waniliowy - robimy jak na opakowaniu.
5. Brzoskwinie - odsączamy i kroimy w kostkę.
6.Orzechy włoskie mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy wałkiem.
7. Składanie tortu; Spodni blat smarujemy dżemem wiśniowym, nakładamy kremu śmietankowo - serowego na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń przykrywamy brzoskwinie jeszcze lekko kremem nakładamy drugi blat smarujemy dżemem brzoskwiniowym nakładamy resztę pokrojonych brzoskwiń przykrywamy ponownie lekko kremem śmietankowo -serowym, nakładamy trzeci ostatni blat dociskamy, równamy.
Cały tort smarujemy kremem waniliowym,boki tortu obsypujemy potartymi orzechami włoskimi, dekorujemy różyczkami i ozdobami cukrowymi i resztą kremu śmietankowo -serowego.
Dekorujemy według swojego uznania.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Dziękuję Miło mi.
gusia1000