Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Śmietanowa zalewa do sałaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatę w sosie śmietanowym podajemy do drugiego dania.

Śmietanowa zalewa do sałaty

Składniki:

Śmietanowa zalewa do sałaty

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowa zalewa do sałaty
Przygotowujemy gęsty majonez z jajka i oleju sojowego, rozrzedzamy go białym winem, dodajemy śmietanę, tartą cebulę, roztarty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgniatamy widelcem ser rokfor, dodajemy do sosu i wstawiamy na jakiś czas do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem myjemy sałatę, oddzielamy liście i obsuszamy je, następnie kroimy w paski i zalewamy oziębionym sosem.