Sposób przygotowania:
Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami
1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki i dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.
5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód.
2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki i dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.
5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód.
Justyna92
Babeczka35
Ja też:)