Sposób przygotowania:
Smocze gniazda
Oczyścić łososia ze skóry i ości , pokroić na duże kawałki, lekko posolić. W niewielkim rondelku, w szklance zimnej wody, rozpuścić pół kostki rosołowej rybnej, łyżeczkę mąki i dwa ziarna (rozgniecione) pieprzu czerwonego. Dobrze zamieszać i zagotować. Na patelni teflonowej, z odrobiną oleju, usmażyć ze wszystkich stron przygotowanego łososia obracając delikatnie od czasu do czasu. Przygotować makaron ryżowy, nitki ( wg przepisu na opakowaniu) i po odcedzeniu skropić lekko olejem aby się nie posklejał. Ułożyć na talerzu "gniazda" z makaronu, nałożyć na wierzch usmażonego łososia i polać przygotowanym sosem. Udekorować danie ziarnami czerwonego pieprzu i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
msewka
alutka
wedith1