kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śniadaniowa pychota

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię grzyby i jajka. Dlatego też połączyłam je w daniu śniadaniowym, które nie tylko jest pyszne i pożywne, ale także da nam energię na cały poranek.

Śniadaniowa pychota

Składniki:

Śniadaniowa pychota

 

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowa pychota
Grzyby oczyszczamy i wkładamy do osolonej wody. Zagotowujemy i pozostawiamy grzyby w wodzie prze około 10 minut a następnie wyciągamy, ochładzamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy a następnie dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się rozpuści szklimy na nim pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie i plasterki grzybów. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki Przesmażamy kilka minut. Pośrodku warzywnej mieszanki tworzymy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się zetnie a żółtko pozostanie płynne, co zajmie kilka minut. Jajko solimy i pieprzymy. Jemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.