Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te bułeczki nie wymagają dużego nakładu pracy, więc spokojnie możemy je upiec na śniadanie. Wraz z pieczeniem potrzebujemy tylko godzinkę żeby były gotowe. A jak pysznie pachną mniam. Idealne do pracy, szkoły czy na piknik. Polecam upiec.

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki

Składniki:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki

Ciasto:

  • 2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki maku sypkiego
  • 1 kopiasta łyżka masła lub margaryny
  • 150 ml zimnego mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki

Ciasto:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki
Składniki na bułki przekładamy do większej miski.

Wszystkie sypkie składniki należy dać do miski, następnie wlać do nich mleko i lekko roztrzepane jajko, dodać masło lub margarynę.

Zagniatanie:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki
Z podanych składników zagniatamy ciasto na bułki.

Następnie z tych składników należy zagnieść gładkie ciasto.

Formowanie:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki na stolnicy.

Następnie zagniecione ciasto podzielić na 8 równych części i uformować okrągłe i zgrabne bułeczki.

Do pieczenia:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki
Nastepnie bułeczki i układamy na posmarowanej blaszce.

Blaszki smarujemy masłem lub margaryną, układamy na niej bułeczki.

Pieczenie:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki
Bułeczki pieczemy do ładnego zrumienienia się. Studzimy.

Tak wykonane bułeczki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez tak przez około 40 minut.

Podanie:

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki
Upieczone i wystudzone bułeczki podajemy na śniadanie.

Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.