szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Bułeczki ziołowo - chrzanowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Te bułeczki smakują doskonale same lub z dodatkami. Również podczas pieczenia można dodac inne składniki.

Bułeczki ziołowo - chrzanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki ziołowo - chrzanowe

 

  • 20 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki letniej wody
  • 275 g mąki pszennej
  • 30 g majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • zielona cebulka
  • 125 ml letniej wody
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Bułeczki ziołowo - chrzanowe
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od wymieszania drożdży z 1,5 łyżki wody i cukrem. Po kwadransie dodajemy do drożdży mąkę, majonez, chrzan, posiekane drobno zioła oraz szczyptę soli.
Następnie wlewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie dzielimy ciasto na osiem podobnej wielkości porcji i formujemy z każdej okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić tak na 15 minut.

Następnie posmarować z wierzchu mlekiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Piec ok 25 do 30 minut. Bułeczki powinny się delikatnie zarumienić.


Bułeczki ziołowo - chrzanowe
Przygotowujemy zioła lub szczypiorek na drobno
Bułeczki ziołowo - chrzanowe
Mieszamy składniki do dokładnego połączenia
Bułeczki ziołowo - chrzanowe
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości
Bułeczki ziołowo - chrzanowe
Formujemy bułeczki podobnej wielkości i pieczemy