Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Scones – szybkie angielskie bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sconesy to delikatne, bułeczki które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a które swoim zapachem i smakiem zaskoczą każdego domownika zwłaszcza, kiedy podamy je z domowym dżemem.

Scones – szybkie angielskie bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Scones – szybkie angielskie bułeczki

 

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ kostki masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Scones – szybkie angielskie bułeczki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia – dodajemy sól i cukier – mieszamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy składniki aż do uzyskania konsystencji piasku. Wtedy do ciasta dodajemy jajko wymieszane wcześniej z mlekiem (trochę zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką.

Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, za pomocą szklanki wycinamy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek smarujemy resztą mleka wymieszanego z jajkiem.

Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 12 minut lub do uzyskania pięknego złotego koloru.

Upieczone bułeczki przekładamy do koszyczka i serwujemy na leniwe śniadanie.

Smacznego
Scones – szybkie angielskie bułeczki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia – dodajemy sól i cukier – mieszamy.
Scones – szybkie angielskie bułeczki
Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy składniki aż do uzyskania konsystencji piasku
Scones – szybkie angielskie bułeczki
Wtedy do ciasta dodajemy jajko wymieszane wcześniej z mlekiem (trochę zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką.
Scones – szybkie angielskie bułeczki
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, za pomocą szklanki wycinamy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek smarujemy resztą mleka wymieszanego z jajkiem.