Sposób przygotowania:
Scones – szybkie angielskie bułeczki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia – dodajemy sól i cukier – mieszamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy składniki aż do uzyskania konsystencji piasku. Wtedy do ciasta dodajemy jajko wymieszane wcześniej z mlekiem (trochę zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką.
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, za pomocą szklanki wycinamy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek smarujemy resztą mleka wymieszanego z jajkiem.
Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 12 minut lub do uzyskania pięknego złotego koloru.
Upieczone bułeczki przekładamy do koszyczka i serwujemy na leniwe śniadanie.
Smacznego
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, za pomocą szklanki wycinamy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek smarujemy resztą mleka wymieszanego z jajkiem.
Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 12 minut lub do uzyskania pięknego złotego koloru.
Upieczone bułeczki przekładamy do koszyczka i serwujemy na leniwe śniadanie.
Smacznego
SylaUla
Krakowianka