Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe bułki na śniadanie. Bułki bez wyrastania. Zagniatamy składniki, pieczemy, studzimy i gotowe. Idealne do szkoły czy pracy na drugie śniadanie.

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami

Składniki:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami

Ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej
  • 5 dag płatków owsianych błyskawicznych
  • 5 dag płatków jaglanych błyskawicznych
  • 1 mała łyżeczka soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami

Przygotowanie składników:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami
Składniki na bułki przekładamy do miski, mąkę, oczywiście przesiewamy.

Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.

Zagniatanie:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami
Następnie przygotowane składniki zagniatamy.

Następnie zagniatamy ciasto. Składniki wymieszałam w misce, a następnie zagniatałam na stolnicy. Ciasto jest trochę lepiące, więc należy podsypywać mąką.

Dzielenie:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami
Zagniecione ciasto dzielimy na osiem równych części.

Następnie ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części.

Formowanie i do pieczenia:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami
Następnie z ciasta formujemy bułki, takie lekko podłużne.

Z podzielonego ciasta formujemy podłużne bułki i układamy je na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.

Pieczenie:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami
Następnie bułki pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia oczywiście może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Studzenie:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami
Upieczone bułki należy wystudzić, najlepiej na metalowej kratce.

Upieczone bułki obowiązkowo studzimy na metalowej kratce.

Podanie i rady:

Śniadaniowe bułki na jogurcie z płatkami
Tak wykonane bułki podajemy z dowolnymi dodatkami.

Gotowe bułeczki podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z tej receptury wychodzi 8 bułek.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to oczywiście od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Pieczywo najlepiej studzić na metalowej kratce.