Sposób przygotowania:
Krucha tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, staramy się zrobić trochę wyższy brzeg z ciasta, należy w tym celu ciasto rozwałkować o większej średnicy niż tortownica. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Obłożenie: Śliwki myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie układamy je na cieście skórką do dołu. Na koniec posypujemy cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym, cynamonem i płatkami migdałowymi.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55-60 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Tartę można pokroić na około 12 porcji.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
2. Obłożenie: Śliwki myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie układamy je na cieście skórką do dołu. Na koniec posypujemy cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym, cynamonem i płatkami migdałowymi.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55-60 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Tartę można pokroić na około 12 porcji.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.