Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i szybka w wykonaniu tarta z dużą ilością śliwek, pachnie obłędnie cynamonem i pieczonymi śliwkami. Polecam na podwieczorek.

Krucha tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Składniki:

Krucha tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła 82 % lub margaryny do pieczenia
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Obłożenie:

  • około 50 dag śliwek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • cynamon mielony według uznania
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krucha tarta ze śliwkami i płatkami migdałowymi
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, staramy się zrobić trochę wyższy brzeg z ciasta, należy w tym celu ciasto rozwałkować o większej średnicy niż tortownica. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. Obłożenie: Śliwki myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie układamy je na cieście skórką do dołu. Na koniec posypujemy cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym, cynamonem i płatkami migdałowymi.

3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55-60 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę zawsze przesiewam.

Tartę można pokroić na około 12 porcji.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.