iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułki pszenne z przedziałkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przygotowanie takich bułek nie sprawi nam najmniejszego kłopotu, a da nam sporo satysfakcji bo będziemy mogli się cieszyć smakiem domowego pieczywa.

Bułki pszenne z przedziałkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki pszenne z przedziałkiem

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne z przedziałkiem
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, dodać ciepłe mleko i wodę z drożdżami, wymieszać wszystko dokładnie i dodać olej teraz całość zagnieść i zagniatać gotowe ciasto około 5 minut ( ja robiłam wszystko robotem). Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i utoczyć wałki z ciasta, następnie pociąć je na porcje i uformować bułeczki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki, odstawić do wyrośnięcia po 30 minutach bułki ostrym nożem naciąć po środku, a po wierzchu posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec około 20 minut.
Bułki pszenne z przedziałkiem
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką powierzchnię.
Bułki pszenne z przedziałkiem
Ciasto podzielić na porcje i uformować bułki.
Bułki pszenne z przedziałkiem
Bułki po wyrośnięciu naciąć i posmarować jajkiem.