Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeżeli rano mamy czas, a lubimy śniadania na słodko to polecam zrobić takie oto placuszki. Są bardzo syte, a podane z pysznym dżemem smakują doskonale. Do tego jeszcze kubeczek mleka i mamy naprawdę pyszne śniadanie.

Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych

Składniki:

Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych

Ciasto:

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół słoiczka dżemu z czarnego bzu

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych
1. Płatki wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 20 minut, żeby napęczniały i wchłonęły całe mleko, następnie odkrywamy i studzimy.

2. Do płatków wbijamy jajka, dodajemy sól, miód, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i formujemy placuszki. Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony na rumiano.

4. Usmażone placuszki dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na każdy nakładamy po łyżeczce dżemu i podajemy.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk placków. 

Tagi:

placki