Sposób przygotowania:
Śniadaniowe placuszki z płatków owsianych
1. Płatki wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na około 20 minut, żeby napęczniały i wchłonęły całe mleko, następnie odkrywamy i studzimy.
2. Do płatków wbijamy jajka, dodajemy sól, miód, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i formujemy placuszki. Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony na rumiano.
4. Usmażone placuszki dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na każdy nakładamy po łyżeczce dżemu i podajemy.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk placków.
2. Do płatków wbijamy jajka, dodajemy sól, miód, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i formujemy placuszki. Następnie smażymy po kilka minut z każdej strony na rumiano.
4. Usmażone placuszki dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na każdy nakładamy po łyżeczce dżemu i podajemy.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 12 sztuk placków.