redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Śniadaniowy tort bieluchowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciekawa propozycja na wykorzystanie twarogu, czyli wytrawny tort z szynką i rukolą.

Śniadaniowy tort bieluchowy

Składniki:

Śniadaniowy tort bieluchowy

 

  • 10 dag słonych krakersów
  • 8 dag masła ekstra Bieluch
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 80 dag pełnotłustego twarogu Bieluch naturalny
  • 200 ml rosołu warzywnego (instant)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pęczek rukoli
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • przyprawy: sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowy tort bieluchowy
1.Krakersy przełożyć do torebki foliowej i dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Przygotowaną masą dokładnie wylepić spód tortownicy (o średnicy 22 cm).



2.Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg i serki Bieluch wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy serowej, wymieszać z pozostałą masą.



3.Rukolę umyć, osuszyć, 2/3 posiekać, wrzucić do masy serowej. Całość rozsmarować na spodzie z krakersów. Wierzch wyrównać, wstawić na około 2 godziny do lodówki.



4.Tort oddzielić ostrym nożem od brzegów formy. Przełożyć na duży talerz, udekorować plasterkami szynki parmeńskiej i pozostałymi listkami rukoli.



Źródło: materiały prasowe