Sposób przygotowania:
Śnieżny makowiec
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta.
Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy.
Masę wykładamy na masę makową, przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Polewę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, powlewamy wierzch ciasta, dekorujemy posypką cukrową.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta.
Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej i miksujemy.
Masę wykładamy na masę makową, przykrywamy biszkoptem lekko dociskając. Polewę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, powlewamy wierzch ciasta, dekorujemy posypką cukrową.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
biedroneczki
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2