Sposób przygotowania:
Odwracany makowiec
Kwadratową blaszkę o boku 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do masy makowej dodajemy żurawinę, rodzynki, płatki migdałów oraz posiekane orzechy włoskie, dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, płuczemy, usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy makowej i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy do masy makowej, dokładnie łączymy wszystkie składniki. Wykładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia masy makowej przygotowujemy biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy, a następnie- ciągle miksując po jednym żółtku oraz po łyżce oleju rzepakowego. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na podpieczoną masę makową i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Gdy makowiec przestygnie, odwracamy go spodem do góry i przygotowujemy polewę: Śmietanę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści, a masa zgęstnieje. Polewą smarujemy ciasto i przybieramy migdałami w słupkach oraz płatkami migdałów.