Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście
Ciasto:
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy drobno pokrojone masło oraz jajko ze szczyptą soli. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie wstawiamy je na godzinę do lodówki.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dokładnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Zmielony mak przekładamy do miski. Dodajemy do niej miód, rodzynki, skórkę pomarańczową, przesiany cukier puder oraz żółtka. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim formę ( moja ma średnicę 26 cm). Za pomocą widelca dziurkujemy ciasto, a następnie wypełniamy formę masą makową.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 st. Po upieczeniu możemy je udekorować cukrem pudrem.
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy drobno pokrojone masło oraz jajko ze szczyptą soli. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie wstawiamy je na godzinę do lodówki.
Masa makowa:
Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dokładnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Zmielony mak przekładamy do miski. Dodajemy do niej miód, rodzynki, skórkę pomarańczową, przesiany cukier puder oraz żółtka. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim formę ( moja ma średnicę 26 cm). Za pomocą widelca dziurkujemy ciasto, a następnie wypełniamy formę masą makową.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 st. Po upieczeniu możemy je udekorować cukrem pudrem.
2milutka
monikaT83
misia5
:)
misia5
Dziękuję:)
edytaha
mysza75
misia5
Cieszę się, że Ci się podoba:)
misia5
Dziękuję:)
zbysiowa
misia5
Dziękuję:)
kapitan_barbarossa
misia5