misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 666]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Makowiec na kruchym cieście

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny makowiec na kruchym cieście. Idealne ciasto do popołudniowej kawy i herbaty w święta i nie tylko.

Makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa makowa:

 

  • 400 g maku
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 130 g rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Ciasto:

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy drobno pokrojone masło oraz jajko ze szczyptą soli. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie wstawiamy je na godzinę do lodówki.

Masa makowa:

Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dokładnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Zmielony mak przekładamy do miski. Dodajemy do niej miód, rodzynki, skórkę pomarańczową, przesiany cukier puder oraz żółtka. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim formę ( moja ma średnicę 26 cm). Za pomocą widelca dziurkujemy ciasto, a następnie wypełniamy formę masą makową.

Ciasto pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 st. Po upieczeniu możemy je udekorować cukrem pudrem.
Makowiec na kruchym cieście
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Makowiec na kruchym cieście
Mak mielimy i dodajemy do niego skórkę pomarańczową i rodzynki
Makowiec na kruchym cieście
Do połączonych składników masy dodajemy ubite na sztywno białka
Makowiec na kruchym cieście
Gotową masę makową przelewamy do wyłożonej ciastem formy