WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2009]

Śnieżynki - ciastka z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche i chrupiące, waniliowe ciasteczka smażone na patelni, w kształcie płatów śniegu. Fajne jako deser dla dzieci i dorosłych.

Śnieżynki - ciastka z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śnieżynki - ciastka z patelni

 

  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mniejsze jajko
  • 80g masła

Sposób przygotowania:

Śnieżynki - ciastka z patelni

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski. Dosypać cukier zwykły i waniliowy i wymieszać. Wbić jajko i dodać pokrojone na plasterki zimne masło. Składniki posiekać nożem do uzyskania czegoś w rodzaju okruchów/kruszonki, a następnie zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto uformować w kulkę i rozwałkować na stolnicy podsypując odrobiną mąki. Placek powinien mieć grubość kilku milimetrów. Z ciasta wykrawać dowolne kształty.

Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Ułożyć ciastka. Smażyć je na malutkim ogniu z obu stron na rumiano. Wyłożyć na talerz i wystudzić.

Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Śnieżynki - ciastka z patelni
Usmażone ciasteczka wyłożóne na talerz do wystudzenia
Śnieżynki - ciastka z patelni
Przeygotowane ciasteczka ułożóne na rozgrzanej patelni
Śnieżynki - ciastka z patelni
Śnieżynki wycięte z ciasta na stolnicy silikonowej
Śnieżynki - ciastka z patelni
Ciasto rozwałkowane na stolnicy na cienki placek
Śnieżynki - ciastka z patelni
Zagniecione ciasto na ciasteczka