Sposób przygotowania:
Pierniczki z ciasta dojrzewającegoPrzygotowanie ciasta:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i masło. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia ale nie wolno zagotować! Ściągamy rondelek z ognia i studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę,sodę rozpuszczoną w mleku,sól ,kakao oraz przyprawy korzenne. Zagniatamy ciasto (ciasto wyjdzie dość luźne ale w czasie dojrzewania zgęstnieje).
Wkładamy ciasto do szklanego naczynia. Przykrywamy pokrywką i owijamy folią spożywczą. Odkładamy w chłodne miejsce na ok. 5-6 tygodni.
Wałkowanie ciasta:
Wałkujemy ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubych ok. 0,4 cm . Wykrawamy foremkami pierniczki.
Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko tłuszczem.
Pieczenie pierniczków:
Przygotowane pierniczki na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 170 stopni i pieczemy ok 10 min. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Przygotowanie lukru:
Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier puder oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką i lśniącą masę.
Lukier dzielimy na części i barwimy barwnikami spożywczymi według gustu.
Gotowym lukrem smarujemy pierniczki za pomocą pędzelka lub woreczka cukierniczego. Polukrowane pierniczki odkładamy do wyschnięcia lukru.