Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 514]

Pierniczki z ciasta dojrzewającego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto na te pierniczki trzeba przygotować najpóźniej końcem listopada. Pieczemy i lukrujemy je co najmniej tydzień przed świętami. Polecam przygotować są pyszne.

Pierniczki z ciasta dojrzewającego  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki z ciasta dojrzewającego

na ciasto:

na lukier królewski:

  • 2 białka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 30-35 dag cukru pudru
  • kolorowe barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Pierniczki z ciasta dojrzewającego

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki z ciasta dojrzewającego
Ciasto wkładamy do szklanego naczynia przykrywamy pokrywką i owijamy folią spożywczą

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i masło. Doprowadzamy do lekkiego wrzenia ale nie wolno zagotować! Ściągamy rondelek z ognia i studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę,sodę rozpuszczoną w mleku,sól ,kakao oraz przyprawy korzenne. Zagniatamy ciasto (ciasto wyjdzie dość luźne ale w czasie dojrzewania zgęstnieje).

Wkładamy ciasto do szklanego naczynia. Przykrywamy pokrywką i owijamy folią spożywczą. Odkładamy w chłodne miejsce na ok. 5-6 tygodni.

Wałkowanie ciasta:

Pierniczki z ciasta dojrzewającego
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Wałkujemy ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy na grubych ok. 0,4 cm . Wykrawamy foremkami pierniczki.

Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej lekko tłuszczem.

Pieczenie pierniczków:

Pierniczki z ciasta dojrzewającego
Po upieczeniu wyciągamy pierniczki z blaszki i studzimy

Przygotowane pierniczki na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 170 stopni i pieczemy ok 10 min. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Przygotowanie lukru:

Pierniczki z ciasta dojrzewającego
Pierniczki po udekorowaniu lukrem odstawiamy do wyschnięcia

Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier puder oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką i lśniącą masę.

Lukier dzielimy na części i barwimy barwnikami spożywczymi według gustu.

Gotowym lukrem smarujemy pierniczki za pomocą pędzelka lub woreczka cukierniczego. Polukrowane pierniczki odkładamy do wyschnięcia lukru.