reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Orzeszki- ciastka z patelni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj kolejny klasyk- jak dla mnie ponadczasowy. Przepis na ciasto był w pakiecie i nie zmieniałam go, za to zmieniłam masę.

Orzeszki- ciastka z patelni

Składniki:

Orzeszki- ciastka z patelni

 

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru pudru

 

 

  • 0,5 łyżeczki sody

 

 

 

  • Masa orzechowa

 

 

 

  • 0,5 szklanki gorącego mleka

 

  • 120-150 g cukru pudru

 

  • kilka kropli oleju rumowego

Sposób przygotowania:

Orzeszki- ciastka z patelni

przygotowanie ciasta

Orzeszki- ciastka z patelni
wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie lśniące i jednolite

Wszystkie składniki ciasta siekamy i szybko wyrabiamy ręcznie.

wypiekanie

Orzeszki- ciastka z patelni
patelnie smarujemy tylko przed pierwszą porcją

Patelnię rozgrzewamy przez 5 minut, smarujemy olejem.

Do rozgrzanej patelni układamy porcje ciasta

(niestety tu trzeba to wyczuć- daje po około pół łyżeczki, ale nie zawsze jest to ilość wystarczająca)

Zamykamy i przytrzymujemy, aby ciasto ładnie sie uformowało- opiekamy z oby stron po 2 minuty.

Upieczone ciasteczka jednocześnie ściągamy na deseczkę,

Teraz patelni już nie smarujemy tylko nakładamy kolejną porcje ciasta.

Po przewróceniu na drugą stronę, mam czas żeby pookrawać partię juz upieczoną.

Wypiekamy do wykorzystania ciasta

krem

Orzeszki- ciastka z patelni
orzechy przed mieleniem warto podprażyć na patelni

Masa orzechowa.

Mielimy orzechy i zalewamy je gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy do powstania papki i odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy zimne orzechy i olejek- mieszamy i odstawiamy do lodówki aż masa nieco stężeje.


Połówki orzeszków smarujemy kremem i składamy po dwa razem.


Orzeszki można wypiec nawet kilka dni wcześniej, ale masą przekłądamy na minimum 12 godzin przed podaniem