Sposób przygotowania:
Orzeszki- ciastka z patelniprzygotowanie ciasta
Wszystkie składniki ciasta siekamy i szybko wyrabiamy ręcznie.
wypiekanie
Patelnię rozgrzewamy przez 5 minut, smarujemy olejem.
Do rozgrzanej patelni układamy porcje ciasta
(niestety tu trzeba to wyczuć- daje po około pół łyżeczki, ale nie zawsze jest to ilość wystarczająca)
Zamykamy i przytrzymujemy, aby ciasto ładnie sie uformowało- opiekamy z oby stron po 2 minuty.
Upieczone ciasteczka jednocześnie ściągamy na deseczkę,
Teraz patelni już nie smarujemy tylko nakładamy kolejną porcje ciasta.
Po przewróceniu na drugą stronę, mam czas żeby pookrawać partię juz upieczoną.
Wypiekamy do wykorzystania ciasta
krem
Masa orzechowa.
Mielimy orzechy i zalewamy je gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy do powstania papki i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy zimne orzechy i olejek- mieszamy i odstawiamy do lodówki aż masa nieco stężeje.
Połówki orzeszków smarujemy kremem i składamy po dwa razem.
Orzeszki można wypiec nawet kilka dni wcześniej, ale masą przekłądamy na minimum 12 godzin przed podaniem
SylaUla
halina
reanja
olejku wystarczy tylko kilka kropel--fajnie podkręca smak orzechów :)