Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Soczewica na okrągło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne soczewicowe kotlety na jesienny obiad.

Soczewica na okrągło

Składniki:

Soczewica na okrągło

 

  • zielona soczewica - ok. 200 g
  • jajko - 1 szt
  • bulion - 2 szklanki
  • czosnek - 3 ząbki
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • tarta bułka - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej do smażenia

 

  • Dodatkowo : sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Soczewica na okrągło
Soczewicę dokładnie myjemy. Namaczamy ok. 20 minut.Gotujemy ok.25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju. Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą.Formujemy kotleciki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajmy z ulubionym sosem np. pomidorowym.