pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Sodowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sodowe bułeczki dla odmiany

Sodowe bułeczki

Składniki:

Sodowe bułeczki

 

  • 400 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 opakowanie maślanki.

 

Sposób przygotowania:

Sodowe bułeczki
Mąkę przesiewamy. Dodajemy po łyżeczce sody, soli i cukru pudru. Mieszamy a następnie dodajemy maślankę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać maślanki. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i układamy na blaszy. Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim bułeczki ok. 15 minut.