js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Sodziaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne placuszki doskonałe z dżemem. Polubią je dzieci i dorośli.

Sodziaki

Składniki:

Sodziaki

 

  • 4 szkl. mąki
  • 2,5 szkl. zsiadłego mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • dżem, powidła lub cukier puder
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Sodziaki
Mąkę, zsiadłe mleko, sodę, sól i cukier wymieszać. Wyrobić drewnianą łyżką lub zagnieść niezbyt twarde ciasto. Wyłożyć na stolnicę, oprószyć mąką, odcinać niewielkie kawałki ciasta. Każdy kawałek obtoczyć w mące i palcami wyrabiać placuszki. Smażyć na oleju na złoto. Podawać z dżemem, powidłami lub posypać cukrem pudrem.