kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Soja z tofu w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który świetnie komponuje się z delikatnym tofu oraz e słodkawymi, świeżymi pomidorami i aromatycznym tymiankiem. Danie jest syczące i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Soja z tofu w pomidorach

Składniki:

Soja z tofu w pomidorach

podstawowe

Sposób przygotowania:

Soja z tofu w pomidorach
Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.

Pomidory nacinamy na krzyż i parzymy wrzątkiem.

Zdejmujemy skórki i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów i przesmażamy pokrojone w kostkę tofu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy przygotowane wcześniej pomidory i przesmażamy aż zmiękną i puszczą sok.

Dodajemy całą gałązkę tymianku i redukujemy pomidory do pożądanej konsystencji. Dodajemy ugotowana soja i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz cayennee. Serwujemy na ciepło jako dodatek do dań mięsnych i rybnych lub jako samodzielne danie.