nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Dżem z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dżem z czarnej porzeczki jest świetny na kanapki, do naleśników, czy wszelakich ciast i wypieków. Ma przyjemny słodko - kwaśny posmak.

Dżem z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki

 

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 750 g białego cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki
Czarne porzeczki oczyścić i opłukać, a następnie przełożyć do garnka. Ugnieść porzeczki nieco tłuczkiem do mięsa, by puściły sok. Porzeczki z wytworzonym z nich sokiem zasypać całą ilością białego cukru. Porzeczki z cukrem zamieszać i przestawić garnek na ogień. Smażyć porzeczki na małym ogniu do momentu zgęstnienia, do momentu, aż zrobi się dżem o zadowalającej nas konsystencji. Ja smażyłam dżem około 3 godzin na bardzo małym ogniu od czasu do czasu go mieszając, by się nie przypalił. Gotowy, gęsty i gorący jeszcze dżem zaraz po wyłączeniu palnika przelewać do słoiczków. Słoiczki zakręcać i odstawiać je do góry dnem.
Dżem z czarnej porzeczki
Oczyszczone i opłukane porzeczki przełożone do garna i ugniatane tłuczkiem,by puściły sok.
Dżem z czarnej porzeczki
Porzeczki,z których wydobył się sok zasypane białym cukrem.
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem podczas przygotowywania czyli porzeczki smażone z cukrem na małym ogniu.