Alita

Alita

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Sok kwaszony z buraków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniały do barszczu wigilijnego, o intensywnym kolorze.

Sok kwaszony z buraków

Składniki:

Sok kwaszony z buraków

 

  • 1 kg buraków
  • 1 mały korzeń chrzanu -ja z braku świeżego dałam 1 łyżkę tartego ze słoiczka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki soli
  • szczypta cukru
  • mała kromeczka chleba razowego

Sposób przygotowania:

Sok kwaszony z buraków
Obrane i pokrojone w talarki buraki jak i jarzyny wkładamy na przemian do słoja lub garnka kamionkowego.Przygotowujemy letnią przegotowaną wodę. ok 3 L solimy i dodajemy szczyptę cukru,wymieszać.Zalewamy jarzyny ,wsypujemy kminek i wkładamy chlebek razowy.



Słój przykrywamy gazą,odstawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu,po czym usunąć kożuch i przelać sok do butelek.Szczelnie zamknięte można przechowywać w chłodnym miejscu ok 1 miesiąca. Sok z buraczków jest wspaniałym dodatkiem do barszczu wigilijnego,serdecznie polecam . ŻYCZĘ SMACZNEGO