Sposób przygotowania:
Sok kwaszony z buraków
Obrane i pokrojone w talarki buraki jak i jarzyny wkładamy na przemian do słoja lub garnka kamionkowego.Przygotowujemy letnią przegotowaną wodę. ok 3 L solimy i dodajemy szczyptę cukru,wymieszać.Zalewamy jarzyny ,wsypujemy kminek i wkładamy chlebek razowy.
Słój przykrywamy gazą,odstawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu,po czym usunąć kożuch i przelać sok do butelek.Szczelnie zamknięte można przechowywać w chłodnym miejscu ok 1 miesiąca. Sok z buraczków jest wspaniałym dodatkiem do barszczu wigilijnego,serdecznie polecam . ŻYCZĘ SMACZNEGO
Słój przykrywamy gazą,odstawiamy na 4-5 dni w ciepłym miejscu,po czym usunąć kożuch i przelać sok do butelek.Szczelnie zamknięte można przechowywać w chłodnym miejscu ok 1 miesiąca. Sok z buraczków jest wspaniałym dodatkiem do barszczu wigilijnego,serdecznie polecam . ŻYCZĘ SMACZNEGO
msewka