Sposób przygotowania:
Sok porzeczkowy wg jagienki
Porzeczki opłukać pod bieżącą letnią wodą, osączyć i przełożyć do dużego garnka.
Owoce rozgnieść, zalać 1 litrem wody.
Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Gazę przymocować do dużego garnka.
Na gazę powoli wlewać sok porzeczkowy.
Do przecedzonego klarownego soku dodać cukier.
Całość zagotować i odszumować.
Gorący sok wlać do wyparzonych butelek.
Sok pasteryzować 15-20 minut w temp. 85 stop. C.
Następnie butelki szczelnie zamknąć.
Tak przygotowany sok można przechowywać około 1 roku.
Owoce rozgnieść, zalać 1 litrem wody.
Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Gazę przymocować do dużego garnka.
Na gazę powoli wlewać sok porzeczkowy.
Do przecedzonego klarownego soku dodać cukier.
Całość zagotować i odszumować.
Gorący sok wlać do wyparzonych butelek.
Sok pasteryzować 15-20 minut w temp. 85 stop. C.
Następnie butelki szczelnie zamknąć.
Tak przygotowany sok można przechowywać około 1 roku.