szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sok z agrestu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Domowy sok agrestowy, dobry do herbaty na długie zimowe wieczory.

Sok z agrestu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sok z agrestu

 

Sposób przygotowania:

Sok z agrestu
Agrest dokładnie myjemy i przekrajamy na połówki. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Cukru można dać tyle samo ile agrestu, ja daje toszkę mniej. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum dwie doby. Od czasu do czasu można przemieszać, żeby cukier całkiem się rozpuścił. Sok odcedzamy i przelewamy do słoiczków lub butelki. Pasteryzujemy 5 minut. Z tej ilości wyszły trzy malutkie słoiczki. Wytłoczyny z agrestu można zalać jeszcze wodą i zrobić z nich kompot.
Sok z agrestu
Potrzebujemy agrest i cukier. Można użyc w takiej samej ilosci
Sok z agrestu
Agrest myjemy i przekrajamy na połówki.
Sok z agrestu
Agrest zasypujemy cukres i odstawiamy na dwie doby.