gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Sok z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sok z mirabelek na zimę w słoikach. Zimą polewam nim desery lub rozcieńczam z wodą i podaję do picia.

Sok z mirabelek

Składniki:

Sok z mirabelek

 

  • 50 sztuk mirabelek
  • 1 kwasek cytrynowy
  • 1 kg cukru
  • 4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Sok z mirabelek
Mirabelki przebieramy i przekrawamy na pół, dokładnie płuczemy. Do garnka wlewamy cztery szklanki wody, dodajemy pokrojone mirabelki, wsypujemy cukier oraz kwasek cytrynowy. Całość gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Sok przecedzamy z owoców, następnie przelewamy do słoików. Pasteryzujemy około 10 minut. Zimą taki sok rozcieńczam z wodą i podaję do picia lub polewam nim desery.