Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Sola na maśle :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo prosty sposób na smaczna rybkę .

Sola na maśle :

Składniki:

Sola na maśle :

 

 

Sposób przygotowania:

Sola na maśle :
Rybę rozmrozić i osuszyć .Zalać sokiem z cytryn, mandarynki i 2 łyżek oleju. Posypać 1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego pieprzu i 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb .Zostawić rybę w marynacie na ok.30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć ręcznikami kuchennymi - papierowymi .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami oleju .Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę i odstawić z gazu. Znów podgrzać do wrzenia, usunąć pianę i zdjąć z gazu. Powtórzyć trzeci raz .W ten sposób w przyspieszonym tempie można klarować masło .Jak już mamy przygotowane masło do smażenia to na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i smażymy na rumiano z jednej i drugiej strony . Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem i sezonowa surówką ( podałam młode ziemniaczki ).