jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Solanka korzeniowa.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Solone warzywa korzeniowe możesz dodać do do rosołu lub innej zupy jarzynowej.

Solanka korzeniowa.

Składniki:

Solanka korzeniowa.

 

  • 2 kg marchwi
  • 1/2 kg korzenia selera
  • 1/2 kg korzenia pietruszki
  • 40 dag soli
  • oliwa lub olej roślinny

 

Sposób przygotowania:

Solanka korzeniowa.
Korzenie czyścimy, obieramy i myjemy. Ścieramy w drobną łezkę, dodajemy sól i mieszamy dokładnie. Możemy solankę korzeniową wymieszać z soloną zieleniną (w proporcji 3:1) lub włożyć oddzielniew słoiczki. Po ubiciu zawartości każdego słoiczka na górę każdego wylewamy łyżkę oliwy, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.