Sposób przygotowania:
Solferino
W 2 litrach wody gotujemy bulion z 3 kostek rosołowych. Obieramy marchewkę i pietruszkę i seler, kroimy je w cienkie talarki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy do pół miękkości. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, dodajemy do warzyw. Dolewamy około 2l wody, tak aby warzywa były nią zalane ( w trakcie dokładania warzyw dolewamy po troszku wody, aby warzywa w niej były zatopione). Gotujemy. Gdy ziemniaki będą już pól miękkie, a marchewki i pietruszki będą dochodzić dodać obrane cebule w całości albo przekrojone na pół. Gotujemy króciutko i dodajemy fasolę szparagową. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w cząstki dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze chwilkę. W małym rondelku robimy zasmażkę z mąki i smalcu, którą dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy pieprzem, pozostałymi kostkami rosołowymi i ewentualnie jeśli była by mało słona doprawić solą. Dodać pół łyżeczki cukru, który wydobędzie nam smak. SMACZNEGO!