Sposób przygotowania:
Solona zielenina
Zieleninę czyścimy, myjemy. Obieramy cebulę, por i czosnek. Mielimy warzywa do miseczki i ważymy wszystko. Odważamy 20% wagi warzyw - soli. Czyli jeśli warzywa ważą 1 kg - soli dokładamy 20dag. Mieszamy dokładnie warzywa z solą. Możesz wymieszać je z solanką korzeniową lub ubijać ściśle w słoiczkach. Na górę każdego wylewamy łyżkę oliwy, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Tit
jaNina
Soli w warzywach jest tyle, że nie warzywa się nie zakiszą. Nie powinno ich być jednak więcej niż 20% wagi warzyw.
To jarzyny z solą, więc używam ich głównie jako ekspresową włoszczyznę do zup wszelkiego rodzaju. Jest ekspresowa, bo jarzyny są rozdrobnione.
Po kilu minutach są miękkie i oddają smak zupie. oczywiście nie używam już wiecej soli.