jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Solona zielenina

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielone warzywa w soli możemy przechować w słoiczkach w chłodnym miejscu.

Solona zielenina

Składniki:

Solona zielenina

 

  • 400 g natki pietruszki (z łodygami)
  • 200 g liści selera (z łodygami)
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • 20 % (wagi warzyw ) soli
  • oliwa lub olej roślinny

 

Sposób przygotowania:

Solona zielenina
Zieleninę czyścimy, myjemy. Obieramy cebulę, por i czosnek. Mielimy warzywa do miseczki i ważymy wszystko. Odważamy 20% wagi warzyw - soli. Czyli jeśli warzywa ważą 1 kg - soli dokładamy 20dag. Mieszamy dokładnie warzywa z solą. Możesz wymieszać je z solanką korzeniową lub ubijać ściśle w słoiczkach. Na górę każdego wylewamy łyżkę oliwy, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.