marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet pomarańczowy z ginem i tonikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sorbety cieszą się największą popularnością i coraz częściej się je podaje zamiast lodów. Wykonanie ich nie jest trudne,więc warto popróbować.

Sorbet pomarańczowy z ginem i tonikiem

Składniki:

Sorbet pomarańczowy z ginem i tonikiem

 

  • 6-8 dużych słodkich pomarańcz,
  • 1 limonka,
  • 2 l.toniku,
  • 60 ml.ginu,
  • 4 łyżeczki cukru brązowego.

 

Sposób przygotowania:

Sorbet pomarańczowy z ginem i tonikiem
Pomarańcze i limonkę sparzyć i wyszorować, obrać ze skór i błonek. Miąższ z owoców wrzucić do miksera z komorą, dodać cztery łyżeczki cukru brązowego, tonik oraz odmierzoną dawkę ginu. Zmiksować i przelać do podłużnego pojemnika do lodów. Zamknąć i włożyć pojemnik do zamrażalnika na 2-3 godz, co jakiś czas wyjąć i przemieszać zawartość pojemnika widelcem, by potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z sorbetem i na pięć minut przed podaniem przełożyć do wysokich pucharków do sorbetów. Udekorować deser spiralkami ze skórki po limetce. Deser wyłącznie dla osób dorosłych lub pełnoletnich.