jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowe tartaletki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto, delikatny słodki krem i orzeźwiające owoce to trio idealne. Polecam na pyszny deser do filiżanki kawy. Maliny można zastąpić lub połączyć z innymi owocami. Gorąco polecam!

Malinowe tartaletki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowe tartaletki

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 12 dag masła,
  • Szczypta proszku do pieczenia,

NADZIENIE:

DODATKOWO:

  • Cukier puder do dekoracji,
  • Mięta do dekoracji.
  • tłuszcz do posmarowania foremek (u mnie rozpuszczona margaryna)

Sposób przygotowania:

Malinowe tartaletki

ETAP 1

Malinowe tartaletki
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

BABECZKI: Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Malinowe tartaletki
foremki wyklejamy ciastem

Powstałe, jednolite ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy koła i wykładamy nimi środki przygotowanych foremek (dno i boki). Spody dodatkowo nakłuwamy widelcem.

Kruche babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumienienia.

ETAP 3

Malinowe tartaletki
upieczone tartaletki studzimy

Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Malinowe tartaletki
czekoladę łączymy z serkiem

KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną delikatnie studzimy. Serek przekładamy do miski. Miksujemy go, po czym łączymy z płynną czekoladą.

ETAP 5

Malinowe tartaletki
kremem wypełniamy tartaletki

Tak przygotowanym kremem napełniamy kruche babeczki. W ich wierzch wbijamy maliny. Babeczki schładzamy (ale niekoniecznie),by krem stężał. Podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane miętą.