Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Sorbet truskawkowo-wiśniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, orzeźwiający, przyjemnie chłodzący - taki jest idealny letni deser, czyli sorbet. Ten sorbet zawiera moje ulubione owoce (truskawki i wiśnie), a do tego, zamiast cukru, ma znacznie zdrowszy ksylitol. Polecam!

Sorbet truskawkowo-wiśniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sorbet truskawkowo-wiśniowy

 

  • 1,5 kg truskawek
  • 0,75 kg wiśni (waga przed wydrylowaniem)
  • 1 szklanka ksylitolu (ilość cukru zgodnie z uznaniem, w zależności od kwaśnosci owoców)
  • sok z 3 limonek
  • dekoracja według uznania - u mnie truskawki i jagody + mięta

Sposób przygotowania:

Sorbet truskawkowo-wiśniowy

ETAP 1:

Sorbet truskawkowo-wiśniowy
Wiśnie myjemy, drylujemy, wrzucamy do kielicha blendera

Wiśnie i truskawki myjemy i osuszamy. Limonki parzymy. Wiśnie drylujemy, umieszczamy na dnie blendera kielichowego.

ETAP 2:

Sorbet truskawkowo-wiśniowy
Do wiśni dorzucamy truskawki pozbawione szypułek

Z truskawek odrywamy szypułki. Truskawki wrzucamy do blendera, do wiśni.

ETAP 3:

Sorbet truskawkowo-wiśniowy
Do truskawek i wiśni dodajemy sok z limomek i ksylitol

Wlewamy sok wyciśnięty z limonek. Owoce posypujemy ksylitolem.
Całość blendujemy.

ETAP 4:

Sorbet truskawkowo-wiśniowy
Mus owocowy przelewamy do naczynia i wstawiamy do zamrażarki

Uzyskany mus przelewamy do naczynia, które wstawiamy do zamrażarki.
Deser mrozimy ok. 6 godzin. Co jakiś czas (w moim przypadku, co 45 minut) sorbet miksujemy.
Sorbet serwujemy samodzielnie lub ze świeżymi owocami. Możemy także dodać bitą śmietanę, wiórki czekolady itd.