Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z malinami i galaretkąPrzygotowanie spodu do sernika na zimno
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spodzie ułóż biszkopty.
Przygotowanie masy serowej
Galaretkę rozpuść wg instrukcji na opakowaniu (użyj trochę mniej wody, dzięki czemu szybciej stężeje). Odstaw do wystudzenia, kiedy będzie zimna, wstaw do lodówki.
W misce wymieszaj ser z cukrem i cukrem wanilinowym oraz śmietanką.
Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę, energicznie mieszając. Następnie dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj rózgą, dodaj kolejną łyżkę i tak aż do zużycia całego sera z dodatkami.
Układanie warstw ciasta
Jednolitą masę serową przełóż do formy, poutykaj w niej trochę malin i wstaw na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij formę i ułóż resztę malin. Zalej zimną galaretką i wstaw do lodówki, aż całkiem stężeje. Sernik na zimno najlepiej smakuje kolejnego dnia, dobrze schłodzony.
SylaUla