cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Sernik na zimno z malinami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i łatwy do zrobienia sernik na zimno z malinami i galaretką - doskonały deser na lato, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Sernik na zimno z malinami i galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik na zimno z malinami i galaretką

 

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1,5 szklanki malin
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Przygotowanie spodu do sernika na zimno

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, na spodzie ułóż biszkopty.

Przygotowanie masy serowej

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Galaretkę rozpuść wg instrukcji na opakowaniu (użyj trochę mniej wody, dzięki czemu szybciej stężeje). Odstaw do wystudzenia, kiedy będzie zimna, wstaw do lodówki.

W misce wymieszaj ser z cukrem i cukrem wanilinowym oraz śmietanką.

Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę, energicznie mieszając. Następnie dodaj łyżkę masy serowej, wymieszaj rózgą, dodaj kolejną łyżkę i tak aż do zużycia całego sera z dodatkami.

Układanie warstw ciasta

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Jednolitą masę serową przełóż do formy, poutykaj w niej trochę malin i wstaw na pół godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmij formę i ułóż resztę malin. Zalej zimną galaretką i wstaw do lodówki, aż całkiem stężeje. Sernik na zimno najlepiej smakuje kolejnego dnia, dobrze schłodzony.