SUPERPRZEPIS

Sorbet z kiwi z miętową nutą

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sorbet z kiwi z miętową nutą

Mrożony deser na bazie świeżych owoców kiwi i orzeźwiającej mięty ugasi pragnienie i schłodzi nasz organizm w letnim sezonie.

Składniki:

Sorbet z kiwi z miętową nutą

 

  • 700g kiwi (waga po obraniu)
  • 1 białko
  • 6-7 listków mięty
  • 100g cukru
  • 125ml wody

Sposób przygotowania:

Sorbet z kiwi z miętową nutą

ETAP 1:

Sorbet z kiwi z miętową nutą
kiwi obrać ze skórki i pokroić w kostkę

Kiwi obrałam ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę.

ETAP 2:

Sorbet z kiwi z miętową nutą

Wodę zagotowałam, dodałam cukier, dokładnie wymieszałam, jeszcze chwilę gotowałam, a następnie wystudziłam.

ETAP 3:

Sorbet z kiwi z miętową nutą

Kiwi i miętę przełożyłam do blendera kielichowego, wlałam wodę z rozpuszczonym cukrem i zmiksowałam do postaci musu. Następnie białko ubiłam na sztywno, dodałam mus z kiwi i mięty, całość dokładnie zmiksowałam blenderem.

ETAP 4:

Gotowe przełożyłam do plastikowego naczynia, zamknęłam szczelnie i wstawiłam do zamrażalnika na około 5-6 godzin. Co pół godziny mieszałam aż do zamarznięcia.