marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sorbet z limonki z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sorbety na upalne dni wspaniale zastępują lody, a do tego są robione ze zdrowych i świeżych składników jak owoce sezonowe oraz sok z cytrusów, a także świeże listki mięty i bazylii.

Sorbet z limonki z miętą

Składniki:

Sorbet z limonki z miętą

 

  • 3-4 średnie limonki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • skórka otarta z limonek,
  • białko świeże,
  • listki świeżej mięty lub bazylii do smaku i dekoracji zarazem.

Sposób przygotowania:

Sorbet z limonki z miętą
Skórę na limonkach wyparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, następnie przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok na wyciskarce, pestki wybrać łyżeczką i wyrzucić. Wymieszać sok z cukrem pudrem i świeżym białkiem jak kto woli.

Listki świeżej mięty lub bazylii po zerwaniu przebrać i opłukać oraz zgnieść w dłoni i utoczyć z nich kuleczki. Wszystko to wlać do pojemnika na lody lub sorbety, pojemnik zakryć szczelnie oraz wstawić na parę godzin do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjąć i przemieszać widelcem masę w celu wytworzenia się kryształków lodu.

Po upływie czasu wyjąć pojemnik, a deser przłożyć gałkownicą do pucharków szklanych i udekorować pozostałymi listkami mięty.

bez gotowania