Sposób przygotowania:
Sorbet z limonki z miętą
Skórę na limonkach wyparzyć wrzątkiem i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, następnie przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok na wyciskarce, pestki wybrać łyżeczką i wyrzucić. Wymieszać sok z cukrem pudrem i świeżym białkiem jak kto woli.
Listki świeżej mięty lub bazylii po zerwaniu przebrać i opłukać oraz zgnieść w dłoni i utoczyć z nich kuleczki. Wszystko to wlać do pojemnika na lody lub sorbety, pojemnik zakryć szczelnie oraz wstawić na parę godzin do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjąć i przemieszać widelcem masę w celu wytworzenia się kryształków lodu.
Po upływie czasu wyjąć pojemnik, a deser przłożyć gałkownicą do pucharków szklanych i udekorować pozostałymi listkami mięty.
Listki świeżej mięty lub bazylii po zerwaniu przebrać i opłukać oraz zgnieść w dłoni i utoczyć z nich kuleczki. Wszystko to wlać do pojemnika na lody lub sorbety, pojemnik zakryć szczelnie oraz wstawić na parę godzin do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjąć i przemieszać widelcem masę w celu wytworzenia się kryształków lodu.
Po upływie czasu wyjąć pojemnik, a deser przłożyć gałkownicą do pucharków szklanych i udekorować pozostałymi listkami mięty.
bez gotowania