monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sorbetowo-jogurtowe lody truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest ciepło, wręcz upalnie a ja uwielbiam lody...postanowiłam, że dieta nie może mnie ograniczyć i stworzyłam zdrowa i lekko wersję lodów, polecam:)

Sorbetowo-jogurtowe lody truskawkowe

Składniki:

Sorbetowo-jogurtowe lody truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Sorbetowo-jogurtowe lody truskawkowe
Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. 200 g truskawek przełożyć do rondelka, dodać stevię i dusić do miękkości owoców. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i przełożyć do blendera i dodać około 5 łyżek wrzątku. Zblendować dokładnie.

Rozłożyć po równo do foremek na lody mniej więcej na połowę wysokości i odłożyć do zamrażalnika na około 5-7 minut. Pozostałe truskawki przełożyć do blendera i zmiksować je z jogurtem i stevią. Przełożyć na sorbetową masę i ponownie odłożyć do całkowitego zamrożenia.

Z podanych składników wyszło mi 12 małych lodów po 55 g. Smacznego!

Tagi:

lody