olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Sos agrestowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sos agrestowy jest idealny jako letnia odmiana sosu np. do gotowanych kurcząt.

Sos agrestowy

Składniki:

Sos agrestowy

 

  • 20dag agrestu
  • 1,5szkl. wywaru imęsno-warzywnego
  • 3dag masła
  • 3dag mąki
  • żółtko
  • sól
  • ew. vegeta
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Sos agrestowy
Umyty i obrany z brązowych, gorzkawych częci agrest włożyć do odmierzonej ilości wywaru, zagotować i gorący przetrzeć, połączyć z wywarem. Mąękę rozetrzeć z tłuszczem, dodać do sosu, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i cukrem lub vegetą. Przed samym podaniem gorący sos podprawić żółtkiem.