pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Sos agrestowy do potraw z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Niezastąpiony do potraw z grilla.

Sos agrestowy do potraw z grilla

Składniki:

Sos agrestowy do potraw z grilla

 

Sposób przygotowania:

Sos agrestowy do potraw z grilla
250 g agrestu blanszujemy, osączamy na sicie, następnie dolewamy 250 ml białego wina i zagotowujemy. Przecieramy przez sito. W rondlu roztapiamy połowę masła (20 g), dodajemy 20 g mąki, zalewamy 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy 1 żółtko, 2 łyżki śmietany 18 % i pozostała część masła (20 g). Zawartość całego rondelka łączymy ze zblanszowanym agrestem. Wszystko razem mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym sokiem z 1 cytryny. Sos podajemy np. do potraw z grilla.