Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Sos aurora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos aurora to idealny sos do mięs, wędlin

Sos aurora

Składniki:

Sos aurora

 

  • 4 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki mąki
  • 2 szkl. wywaru z ryby
  • 1/4 szkl. puree z pomidorów
  • pół ząbka czosnku drobno pokrojonego
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masłą posiekanego na 6 małych kawałków

Sposób przygotowania:

Sos aurora
W garnku roztopić 4 łyżeczki masła, dodać mąkęi dobrze wymieszać. Do zasmażki wlewać wywar z ryby cienką strużką, ciągle mieszając. Wymieszać z puree z pomidorów, czosnkiem, miodem i gotować 10 minut. Przed podaniem wrzucić do sosu kawałki masła. Sos podawać z białym mięsem, takim, jak cielęcina, kurczak i indyk.

Tagi:

ryba ryby puree