Sposób przygotowania:
Sos beszamalowy
Masło rozpuścić w rondelku ( najlepiej teflonowym), dodać mąkę i zasmażyć jak na biała zasmażkę, wlewając stopniowo zagotowane mleko. Całość wymieszać na gładka masę. Gotować na wolnym ogniu, aż masa uzyska pożądaną gęstość (ok. 10 minut), po czym doprawić solą i pieprzem Sos beszamelowy w czystej postaci nie znajduje zbyt szerokiego zastosowania, zazwyczaj bywa uzupełniony jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową i innymi przyprawami.
Uwaga: W zależności od tego, jaką gęstość sosu zaleca przepis, zmienia się proporcja mleka i mąki. Dla uprawienia czynności kulinarnych warto sporządzić większą ilość sosu beszamelowego., następnie rozdzielić go na porcję i włożyć do zamrażalki. Można go tam przechowywać przez kilka miesięcy. W razie potrzeby wystarczy wyjąć gotową porcję sosu i mieścić nad para. Za pół godziny uzyska on pierwotną postać. Smakiem niczym nie ustępuje beszamelowi przygotowanemu bezpośrednio przed przyrządzeniem potrawy.
Uwaga: W zależności od tego, jaką gęstość sosu zaleca przepis, zmienia się proporcja mleka i mąki. Dla uprawienia czynności kulinarnych warto sporządzić większą ilość sosu beszamelowego., następnie rozdzielić go na porcję i włożyć do zamrażalki. Można go tam przechowywać przez kilka miesięcy. W razie potrzeby wystarczy wyjąć gotową porcję sosu i mieścić nad para. Za pół godziny uzyska on pierwotną postać. Smakiem niczym nie ustępuje beszamelowi przygotowanemu bezpośrednio przed przyrządzeniem potrawy.
Babciagramolka
marlena1114
Bardzo dziękuje za uwagę. Zapamiętam ; )