marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Sos beszamalowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos jak sos, każdy go przyrządzi .

Sos beszamalowy

Składniki:

Sos beszamalowy

 

  • przypada jedna część mleka i proporcjonalna ilość masła oraz mąki, no 1/2 l sosu beszamelowego :
  • Składniki:
  • 1/2 l mleka
  • 5 dag masła
  • 2 dag mąki
  • sol i pieprz

Sposób przygotowania:

Sos beszamalowy
Masło rozpuścić w rondelku ( najlepiej teflonowym), dodać mąkę i zasmażyć jak na biała zasmażkę, wlewając stopniowo zagotowane mleko. Całość wymieszać na gładka masę. Gotować na wolnym ogniu, aż masa uzyska pożądaną gęstość (ok. 10 minut), po czym doprawić solą i pieprzem Sos beszamelowy w czystej postaci nie znajduje zbyt szerokiego zastosowania, zazwyczaj bywa uzupełniony jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową i innymi przyprawami.
Uwaga: W zależności od tego, jaką gęstość sosu zaleca przepis, zmienia się proporcja mleka i mąki. Dla uprawienia czynności kulinarnych warto sporządzić większą ilość sosu beszamelowego., następnie rozdzielić go na porcję i włożyć do zamrażalki. Można go tam przechowywać przez kilka miesięcy. W razie potrzeby wystarczy wyjąć gotową porcję sosu i mieścić nad para. Za pół godziny uzyska on pierwotną postać. Smakiem niczym nie ustępuje beszamelowi przygotowanemu bezpośrednio przed przyrządzeniem potrawy.

Tagi:

sosy