Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sos beszamelowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

ja ten sos dodaję do lasagne i zapiekanych warzyw, możemy wzgogacić jego smak dodając np. starty ser...

Sos beszamelowy

Składniki:

Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Masło roztapiamy pomału w rondlu, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy aby całą mąkę rozprowadzić w tłuszczu. Następnie cienkim strumieniem wlewamy podgrzane mleko, jednocześnie energicznie mieszając sos aby nie zrobiły się w nim grudki. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zagotuje się, gotujemy ok.4 min. żeby mąką straciła smak surowizny. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Ja w przepisie podałam 1 całą gałkę ponieważ lubię jej smak, ale można dodać mniej. Sukces udanego beszamelu polega na starannym mieszaniu żeby sos był gładki i bez grudek. W/g mnie musi być też dobrze doprawiony, ale to już kwestia gustu.