Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sos beszamelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybki w wykonaniu sos, idealny do lasagnii, świetny jako baza do innych sosów (np. serowego, z brokułami itp.)

Sos beszamelowy

Składniki:

Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Masło roztapiamy w rondelku- powoli na małym ogniu. Następnie dodajemy mąkę- zesmażamy chwilę nieustannie mieszając. Mleko o temperaturze pokojowej wlewamy stopniowo i powoli do rondla. Ciągle mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Warunkiem dobrego sosu beszamelowego jest jego idealnie gładka konsystencja, dlatego do mieszania polecam trzepaczkę. Smacznego!