pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

idealny do zapiekania lazanii lub canneloni

Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii
Masło roztopić w rondelku. Na to wrzucić mąkę i smażyć na złoty kolor. Następnie wlać mleko i energicznie mieszać gotując na małym ogniu. Dodać sok z cytryny oraz dwie szczypty gałki muszkatołowej. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Im dłużej gotujemy sos tym bardziej gęstnieje, jednak najbardziej gęstą konsystencję osiąga się po wystudzeniu. Sos bardzo łatwo się przypala dlatego ważne jest aby cały czas mieszać.
Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii
W rondelku rozpuszczamy masło 82-procentowe
Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii
Dodajemy mąkę, wlewamy mleko i sok z cytryny
Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii
Podczas dodawania składników sos nieustannie mieszamy