Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos beszamelowy po hiszpańsku

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle tak, żeby się tylko zeszkliła,

Sos beszamelowy po hiszpańsku

Składniki:

Sos beszamelowy po hiszpańsku

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy po hiszpańsku
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle tak, żeby się tylko zeszkliła, bez rumienienia. Ciągle mieszając dodać mąkę i mleko, gotować w dużym rondlu na słabym ogniu ok 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Sos podczas gotowania powinien tylko mrugać; w żadnym wypadku nie można dopuścić żeby wykipiał czy gotował się ostro całą objętością.