domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Sos boloński do makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wariacja na temat sosu bolońskiego, z dodatkiem marchewki, która sprawia, ze sos jest soczysty oraz pieczarek, które dają niesamowity sam.

Sos boloński do makaronu

Składniki:

Sos boloński do makaronu

 

  • 1 duża cebula;

 

 

  • 1 średnia marchewka;

 

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego;

 

  • 400 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego);

 

  • oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka w płatkach, cukier

Sposób przygotowania:

Sos boloński do makaronu
Cebulę i czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki i marchewkę dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać olej/oliwę na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchew z pieczarkami i podsmażyć. Gdy warzywa będą gotowe dodać mięso i smażyć, aż będzie zarumienione. Dodać zioła, passatę i 1/4 łyżeczki cukru. Wszystko chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.

Tagi:

mięso